12 august 2009

S-au întors din nou victorioşi


Grupul de alpinişti sibieni în frunte cu Teodor (Fane) Tulpan, primul român care a cucerit Everestul, au revenit în ţară după ce au încheiat cu succes expediţia din Munţii Caucaz, începută la sfârşitul lunii iulie. Cu această ocazie, cei 14 cuceritori ai inutilului* susţin o conferinţă de presă la Biblioteca Astra din Sibiu, unde vor împărtăşi experienţele recente de pe cele mai înalte culmi.
Expediţia sibiană a început în 27 iulie pe Vf. Elbrus (5.633 m), cel mai înalt din Europa, şi s-a încheiat în urmă cu cateva zile. Fane Tulpan a mai urcat pe acest vârf în 1997 şi 1998, iar din 1996 până în prezent, a mai cucerit Vf. Everest (8.848 m), Munţii Pamir – Vf. Lenin (7.134 m), Munţii Caucaz – Vf. Ghermogenov (3.994 m), Vf. Ushba (4.710 m), Munţii Tien-Shan – Vf. Khan-Tengri (7.010 m), Munţii Anzi – Vf. Aconcagua (6.962 m), Munţii Himalaya – Vf. K2 (8.611 m), Vf. Huascaran (6.797 m), Vf. Kenya (5.200 m), Vf. Mont Blanc (4.807 m), Vf. Chopta (4.098 m) şi Vf. Orizaba (5.736 m).

* expresie folosită frecvent pentru a-i descrie pe alpinişti din cauza lipsei de promovare şi laudele puţine pe care le primesc, deşi eforturile şi rezultatele expediţiilor lor sunt extraordinare

2 comentarii:

Anonim spunea...

Acesti oameni sunt numiti pe drept victoriosi pentru ca LUPTA cu INUTILUL, asa cum scrie in articol. Ca sa faci ceea ce fac ei trebuie sa ai o pasiune foarte mare pentru munte si un curaj mai mult decat nebun pentru a urca pe acele culmi inalte, stiind ca este posibil ca acest lucru sa fie ultimul pe care il faci. Imi place ca nu ati uitat de alpinistii nostri. Toata admiratia pentru ei!

Anonim spunea...

As fi vrut si eu sa pot trai macar pentru cateva secunde senzatiile pe care le traiesc acesti oameni cand urca pe munti! Senzatia golului de sub picioare...
Informatiile despre ei ma intereseaza, iar conferinta de presa e bine venita!
Articolul este bun! As dori sa aflu cate cava si despre gimnastica din Sibiu, daca se mai practica acest sport ca inainte!