31 august 2009

Natura lucrează în Photoshop


Am răsfoit prin arhiva personală si mare mi-a fost mirarea când am gasit poza alăturată. La fel de mare ca atunci când am văzut "pe viu" acea floare. Nu, nu este vorba de nicio prelucrare, e cât se poate de real. Mult mai interesant este că laleaua a răsărit în cimitirul săsesc din Câlnic, judeţul Alba, unde nu mia era nicio floare, doar iarbă crescută anapoda peste morminte. Din păcate mi s-a dovedit încă o dată că omul este cel mai mare duşman al naturii. Şi asta pentru că o persoană din grupul de circa 30 cu care eram nu a rezistat tentaţiei de a rupe această ultimă urmă de viaţă din mijlocul mormanelor de oase.

26 august 2009

Cafeaua noastră, cea de toate dimineţile


Nu sunt un mare băutor de cafea, dar încet încet mă transform într-unul. M-am obişnuit ca în fiecare dimineată să servesc o ceaşcă de cafea la o cafenea din centrul oraşului. Nu atât pentru a mă trezi, cât mai ales pentru acel cadru care mă inspiră. Nu voi da numele acelei cafenele pentru că oricum vă veţi da seama şi nici nu au plătit pentru reclamă (ha!).

Revenim la cadru. Fie că sunt în local sau pe terasă privesc acea curte care mă duce cu gândul la ceea ce am văzut că se întâmpla în Bucureştiul epocii "Micul Paris". Bineînţeles că imaginea nu este identică, s-a mai strecurat un termopan, s-a mai parcat un Logan... ne adaptăm.

Şi pentru că am ajuns cu povestea în zilele noastre, pe lângă cafea servesc şi o Cola. Personalul localului s-a învăţat şi fără să cer mi se aduce cafea fără lapte şi Cola, dar nu m-au întrebat niciodată de ce. Asta îmi aduce aminte de facultate, când împreună cu pritenenii şi colegii consumam zilnic la pub-ul de lângă şcoală cafea şi Cola. Aceasta era promoţia pub-ului şi costa 4,99 lei. De câte ori s-a mai vărsat cafeaua pe cursurile din care învăţam în ultima oră îninte de examen... Ce vremuri...

Aici închei, merg la cafea, poate ne vedem pe acolo să îmi împărtăşiţi poveştile voastre legate de cafea. Dacă nu, lăsaţi un comment.

Viaţa reală e 4X4


Natură, adrenalină, distracţie, viaţă reală... toate la puterea 4x4.
Agnita Free Spirits Ride 2009 a adunat mulţi spectatori, cel puţin la proba Trial desfăşurată pe terenul din apropierea Heleşteului. O parte curioşi de ceea ce se întâmplă, aţlii fani înrăiţi ai curselor offroad, toţi s+au declarat impresionaţi de spectacolul oferit de monştrii pe patru roţi.
Dacă la clasa Hobby concurenţii nu au întâmpinat mari probleme în a parcurge traseul, traseul de la clasa Expert a dat mari bătăi de cap atât piloţilor şi copiloţilor, cât şi organizatorilor care au fost nevoiţi în repetate rânduri să îi scoată pe concurenţi din şanţuri.
Pentru mai multe imagini click aici.

21 august 2009

Mi iute ca gândul


Omul săgeată, Fulgerul Bolt, Racheta jamaicană, Omul record... câte şi mai câte denumiri îi putem atribui atletului Usain Bolt după ce sparge toate recordurile la viteză. După ce a terminat cursa de 100 de metri în 9,58 secunde, doborând astfel vechiul record deţinut tot de el, jamaicanul a înregistrat şi la 200 de metri cel mai bun timp din istorie, 19 secunde şi 19 sutimi. Mă întreb unde se va opri. Care este timpul sub cre nu va putea să coboare. Îmi este greu să îmi imaginez.

19 august 2009

Telefonul la volan poate ucide

Folosirea telefonului la volan a dus la o creştere cu 23 % a accidentelor mortale. Dacă trebuie neaparat să vorbiţi trageţi pe dreapta până terminaţi conversaţia, pentru că în acest caz persoana cu care vorbiţi nu va fi ultima care vă aude vocea.
Nu e de joacă. Telefonul la volan poate ucide. A făcut-o şi o va face din nou fără ezitare.

18 august 2009

Plătiţi cu cardul sau cu drogul?


În SUA, marea majoritate a cetăţenilor circulă cu drogurile la purtător şi nici măcar nu ştiu asta.

Potrivit unor studii efectuate recent mai mult de 90 la sută dintre bancnotele care circulă în oraşele mari ale Statele Unite ale Americii prezintă urme de droguri, în special cocaină. În fruntea acestora este Washington-ul, unde procentul ajunge la 95.
Specialiştii au analizat banknote din peste 30 de oraşe ale SUA, Canada, Brazilia, Japonia şi China şi au ajuns la concluzia că folosirea cocainei este în creştere, iar expliacaţia pentru prezenţa drogului pe bancnote este folosirea acestora la prizare sau prin manipularea lor în timpul unor afaceri cu droguri.
Cele mai puţin contaminate bancnote din SUA circulă în Salt Lake City, iar raportat la toate ţările incluse în studiu, cele mai curate sunt China şi Japonia cu 20, respectiv 12 procente.

Fără limite - Împreună întru Tradiţie




Aceasta este denumirea taberei de meşteşuguri artistice tradiţionale care va fi organizată pentru tinerii cu dizabilităţi din toată ţara în perioada 21-25 august la Muzeul în aer liber din cadrul CNM ASTRA Sibiu.

Participanţii vor putea astfel să înveţe meşteşuguri tradiţionale la alegere (ţesut, brodat, olărit, pictură pe sticlă şi lemn, ţesut zgărdane, împâslit). "Cu ajutorul celor trei doamne, care s-au oferit să le fie instructori pe durata taberei, Magdalena Schneider – creator popular din Cisnădi, Maria Vlad din Cut, jud. Alba şi Benonia Vlăjie creator popular din Sibiu, tinerii vor reuşi pe viitor să realizeze obiecte de inspiraţie tradiţională, care vor putea fi comercializate", a transmis muzeograf Arsenie-Andre Mihaela printr-un comunicat de presă.

Tinerii învăţăcei vor avea deasemenea şansa să interacţioneze cu alţi mici meşteri participanţi la Olimpiada Naţională “Meşteşuguri artistice tradiţionale”.

17 august 2009

Ce e TVR info?

Am publicat în urmă cu câteva zile un text cu privire la televiziunile care nu spun nimic. Cu acea ocazie am lansat şi o întrebare: vă place TVR info? Iată şi rezultatele sondajului:

8 % apreciază puţin acest canal
33 % spun că nu le place
iar 58 % nici nu au auzit de TVR info


Vă las pe voi să analizaţi aceste rezultate şi să trageţi o concluzie.

14 august 2009

Florin Piersic, un ultim visător

De fiecare dată când vizionez acest clip ramân nemişcat chiar şi câteva secunde după ce se termină şi cu greu reuşesc să îmi potolesc lacrima care se adună în colţul ochiului. Nu adaug nimic pentru că e de prisos.

Sibiu Standard pleacă


Ediţia de azi a ziarului Sibiu Standard a fost marcată de o umbră de tristeţe. Redactorii îşi consumau ultimele urme de cerneală pentru acest cotidian. Mai exact este vorba de decizia întregii echipe de a părăsi ziarul pentru a scrie un săptămânal. Motivele deciziei dar şi alte detalii găsiţi pe site-ul Sibiu Standard.

12 august 2009

S-au întors din nou victorioşi


Grupul de alpinişti sibieni în frunte cu Teodor (Fane) Tulpan, primul român care a cucerit Everestul, au revenit în ţară după ce au încheiat cu succes expediţia din Munţii Caucaz, începută la sfârşitul lunii iulie. Cu această ocazie, cei 14 cuceritori ai inutilului* susţin o conferinţă de presă la Biblioteca Astra din Sibiu, unde vor împărtăşi experienţele recente de pe cele mai înalte culmi.
Expediţia sibiană a început în 27 iulie pe Vf. Elbrus (5.633 m), cel mai înalt din Europa, şi s-a încheiat în urmă cu cateva zile. Fane Tulpan a mai urcat pe acest vârf în 1997 şi 1998, iar din 1996 până în prezent, a mai cucerit Vf. Everest (8.848 m), Munţii Pamir – Vf. Lenin (7.134 m), Munţii Caucaz – Vf. Ghermogenov (3.994 m), Vf. Ushba (4.710 m), Munţii Tien-Shan – Vf. Khan-Tengri (7.010 m), Munţii Anzi – Vf. Aconcagua (6.962 m), Munţii Himalaya – Vf. K2 (8.611 m), Vf. Huascaran (6.797 m), Vf. Kenya (5.200 m), Vf. Mont Blanc (4.807 m), Vf. Chopta (4.098 m) şi Vf. Orizaba (5.736 m).

* expresie folosită frecvent pentru a-i descrie pe alpinişti din cauza lipsei de promovare şi laudele puţine pe care le primesc, deşi eforturile şi rezultatele expediţiilor lor sunt extraordinare

Cad stele


Pentru amatorii de spectacole stelare, dar mai ales pentru superstiţioşii care îşi pun dorinţe la căderea unei stele astă noapte va fi una magică. O ploaie de meteoriţi care poate fi observată între 11 şi 13 august va atinge punctul culminant în această noapte (12 august) şi va fi vizibilă şi din România. Astronomii recomandă amatorilor să asiste la spectacolul nocturn din afara oraşului pentru o vizibilitate cât mai bună şi după miezul nopţii. Să sperăm şi că cerul nu va fi înnorat. Vizionare plăcută.

Pericolul Redd's


Departamentul de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu atrage atenţia prin intermediul unui comunicat de presă asupra faptului că berea Redd's conţine substanţe interzise. Potrivit comunicatului s-a constatat prezenţa în bere a acidului malic şi s-a iniţiat o acţiune de control în urma căreia a fost retrasă întreaga cantitate aflată pe stocul unui distribuitr din Sibiu.
"Acidul Malic este un acid natural prezent în majoritatea fructelor şi în multe legume, fiind parte din metabolismul fiecărei celule vii. În scopuri comerciale este obţinut prin sinteză, E 296: Acid Malic, fiind utilizat ca şi acidifiant, compus de aromă şi stabilizator. Conform Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor nr. 438/295/2002, E 296: Acid Malic este un aditiv interzis", se arată în comunicat.
Berea Redd's a devenit în ultimul timp un produs din ce în ce mai agreat de consumatori, fiind consumat în special de femei. Aroma specială a făcut din această bere unul din cele mai căutate produse. Iată însă încă o dovadă că ce e bun nu e neaparat sănătos.

11 august 2009

ROmaniaca de 19 ani

Deşi este cel mai greu enduro rally din lume, Red Bull Romaniacs nu a dus lipsă de prezenţe feminine, nemţoaica Lisi Mucha urcând chiar pe podium la Experti Echipe în 2005. Însă până în 2009 nici o româncă nu a reuşit să se înscrie. A spart gheaţa Sorina Sandu, o tânără de doar 19 ani, componentă a lotului naţional de enduro şi câştigătoare în 2008, la categoria fete, a Campionatului Est European de Enduro. Sorina va concura la clasa Hobby făcând echipă cu austriaca Daniela Pexa.
“Nu eram decisă să merg până în urmă cu câteva zile. Este o competiţie extrem de grea, însă am decis să concurez pentru că este o bună ocazie de a acumula experienţă. Şi sper ca decizia mea să le determine şi pe alte fete din România să participe la competiţii. La Red Bull Romaniacs nu îmi doresc decât să termin pentru că este un raliu care te solicită la maxim, în munţi, timp de 4 zile, iar eu nu am mai participat la enduro-uri atât de lungi”, a declarat Sorina.
Startul ediţiei din acest an al raliuliu Red Bull Romaniacs se va da în 15 august în Sibiu unde va avea loc un spectacol impresionant pe două roţi.

10 august 2009

Televiziuni despre nimic


Au făcut din rahat bici şi vor să ne pocăne la urechi. Vorbesc despre o serie de televiziuni apărute ca ciupercile după ploaie şi care nu îmi spun nimic, nu mă atrag şi chiar mă deranjează pe alocuri. În primul rând TVR info. Încep cu ei pentru că sunt o ramură a "televiziunii poporului". De cele mai multe ori când răsfoiam canalele instalate şi ajungeam la ei vedeam doar imagini preluate din diferite oraşe, fie din România fie din afară. Şi asta nu e tot. Curios să văd imagini de pe unde n-am ajuns încă, mi se arată pentru câteva minute un colţ de plajă cu un grup de persoane care se bronzau. Şi ce mai fac aceştia? Păi unul se scarpină în partea dorsală, altul magă mâna în slip să îţi aranjeze bogăţia pentru că tocmai trecuse o blondă fără sutien prin faţa lui şi i-a produs reacţii, o domnişoară (alta, nu blonda) alerga mai în reluare ca să o poată prinde cel ce unul care doar după câteva secunde a intrat în cadru... şi multe alte asemenea acţiuni. După câteva minute intră ştirile, schimb programul pentru că am urmărit aceleaşi ştiri într-un grupaj de mai devreme. Răsfoiesc programele, ajung la capătul listei şi dau mai departe. Ajung din nou la TVR info şi surpriză, se terminaseră ştirile şi văd iar imagini live din Sibiu, Bucureşti, Amsterdam, colţul de plajă şi aşa mai departe. Păi la aşa televiziune... mai poţi emite pretenţii pentru un rating crescut? Dacă aveţi un motiv bun pentru care aş urmări acest canal transmiteţi-mi şi mie.

Să mergem mai departe: GSP Tv.

Şi-au tras ăştia 3 televiziuni pentru a transmite Liga I integral. Nu Îmi aduc aminte să fi văzut două meciuri în acelaşi timp (unul pe GSP şi altul pe GSP2 sau GSP3) , dar acelaşi meci sau aceeaşi emisiune pe toate aceste programe, da. Mai mult, de când am revenit în Agnita nu mai văd decât meciul transmis pe Antena 1 pentru că pachetul e scump. Aş vrea doar GSP şi preţul sa fie doar o treime, dar nu că se dă la pachet.

5 august 2009

DA, este nevoie de cultură în Agnita!

Iată că s-a mai încheiat un sondaj. UImitor, toţi cei care au votat consideră că este nevoie de cultură în Agnita. De aceeaşi părere sunt şi eu. Mă întreb şi vă întreb acum cine ar trebui să se ocupe ca în Agnita să se promoveze cultura de calitate. Aştept părerile voastre. Mulţumesc pentru voturi.

Interviu Ioan Gyuri Pascu

Ioan Gyuri Pascu:

„Sunt dator energetic acestui loc”



Prezent la Agnita cu ocazia Zilelor Culturale ale Oraşului Agnita, proaspătul Cetăţean de Onoare al urbei noastre, Ioan Gyuri Pascu, a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări. Astfel, l-am „răpit” pentru câteva minute din mijlocul colegilor şi prietenilor cu care s-a întâlnit după terminarea concertului. A fost o experienţă unică, nu numai datorită orei la care s-a desfâşurat interviul (2:00 AM), ci mai ales pentru că am descoperit un om special, sincer peste măsură şi deloc îmbătat de aerul celebrităţii.


Cum vă simţiţi în Agnita?

Cum poţi să te simţi într-un loc în care sângele tău s-a pus în mişcare? Mă simt ca într-un loc în care m-am născut, vorba lui Nichita Stănescu. Aici e locul în care nu numai că m-am născut, m-am format. De la grădiniţă şi până la terminarea liceului am fost aici cu toţi prietenii mei, cu toate fetele de la grădiniţă de care m-am îndrăgostit la 5 ani. Nu am cum să mă simt decât ca acei copii care se nasc în apă, direct în lumea lor. Sunt dator energetic acestui loc şi oriunde m-aş duce, este ca un fir de argint care te ţine şi întoarce în locul tău.

Am avut de multe ori impresia că Agnita e un oraş de care vreau să scap. V-aţi simţit la fel atunci când aţi plecat?

Şi au am avut această impresie şi chiar am făcut acest lucru. Este un oraş în care spiritul a fost întotdeauna mare, oamenii sunt foarte spirituali şi au o înţelepciune foarte mare. Nu întâmplător dacă cineva pune vârful unui compas aici şi încearcă să facă un cerc, va ieşi unul aproape perfect în jurul României. Pe de altă parte, tocmai pentru că e un loc atât de special, încărcăturile spirituale pe care le ia un om sunt mari şi acesta trebuie să aibă curajul să plece pentru că, dincolo de faptul că era un oraş foarte curat şi echilibrat, dacă rămâneai aici în momentul în care aveai ceva mai mult de spus omenirii aveai o problemă. Aveai de ales între a rămâne aici într-un oraş mic în care să împărtăşeşti talentul în trei cârciumioare sau să pleci. Acum sunt mai multe cârciumi, deci oamenii se pot îmbăta în mai multe locuri, dar tot e un oraş din care uneori trebuie să pleci. Dar trebuie să şti cum te întorci în el şi pe oriunde mergi să spui cât de multe ai învăţat aici, ce filme ai văzut la cinematograful care acum nu mai există, şi nu e vina nimănui. Pentru că aşa cum un cinematograf se poate închide aşa se poate şi deschide. Aşa cum pentru mine e un lucru extrem de uluitor să vin în Agnita să ascult manele când există un folclor atât de bun cu Rara de la Retiş, cu Învârtitele de pe Hârtibaci, Haţegane. La ce avem nevoie de manele? Înainte era domnul Titi Cristache care cânta senzaţional cu pianul la Grădina de Vară, fraţii Vâştea, mari muzicieni din Agnita. De ce trebuie să importăm noi chestia asta nu ştiu. De asta spun, e un oraş din care şi eu am sfătuit pe mulţi să plece. Dar au fost şi colegi de-ai mei care au rămas şi au făcut treabă bună aici, pentru că nu putem pleca toţi.

Acordarea titlului de Cetăţean de Onoare a fost văzut la Agnita ca un mare eveniment. Cum îl vedeţi dumneavoastră?

Este un lucru foarte emoţionant, dar pentru mine un cetăţean care îşi iubeşte oraşul şi înţelege importanţa faptului că s-a născut acolo, acela e un cetăţean de onoare. Pentru mine e o mare bucurie, chiar dacă în şcoală am făcut destule lucruri rele şi nu eram atât de iubit. Lumea începe să spună că te iubeşte când realizezi ceva. Eu după liceu am picat la teatru, am făcut armata, am mai avut vreo doi ani în care nu am intrat la facultate şi să ştiţi că multă lume nu mă saluta. Eu sunt un om foarte sincer şi mă bucur că acum oamenii mă iubesc. După 90 când m-am întors am văzut mame cu copii care spuneau „uite-l pe nea Gyuri, spune-i sărumâna”. Oamenii zic „domne ăla e un om important, trebuie să îmi pun cravata ca să mă întâlnesc cu el”. Aveam un spectacol la un moment dat la Neptun şi a venit cineva din Agnita şi începea să vorbească cu dumneavoastră. Zic, dar suntem aceeaşi generaţie. Zice, da dar dumneavoastră sunteţi acum la televizor. Păi stai un pic... Asta nu ţine de haine sau de faptul să sunt la televizor sau undeva. Sunt lucruri de care noi uităm mereu, lucruri de care unii se ruşinează, ca de exemplu să stăm la beute. Era unu care se zicea că era beţivul oraşului. Ăsta zicea „aşa mă băieţi că cine bea sara bine, a doua zi numa se joacă”, deci era înţelept.

Credeţi în înţelepciunea omului simplu?

Absolut. Omul simplu are un acces mult mai rapid la înţelepciune pentru că nu trebuie să proceseze tot timpul. El capătă înţelepciunea prin experienţa directă, şcoala aceasta a vieţii care e cea mai directă. Înţelepciunea în accepţiunea mea e înţelegerea iubirii.

Mai aveţi chitara pe care aţi uitat-o pe dulap?

Nu o mai am aia. Nici măcar nu am uitat-o, am pus-o intenţionat. Eram egoist, vroiam să fiu handbalist foarte mare. În Agnita, handbalul pe vremea aia era ceva cum este acum la Rîmnicu Vâlcea, nu exagerez. Am pus atunci chitara pe dulap şi pentru că era foarte greu, îmi curgea sânge din degete. Era o chitară cu corzi depărtate care costa 250 de lei, era ieftină. În clasa a IX-a când am văzut ca nu cresc şi nu pot să devin un handbalist bun m-am întors la muzică. Dar chiar mi-a curs sânge din degete când studiam cu acea chitară.

Revin maniacii pe două roţi


Pasionaţii nebuniei pe două roţi au motiv de sărbătoare. Pe 15 august, în centrul Sibiului, se va da startul în cea de a 6-a ediţie a Red Bull Romaniacs, cel mai dificil raliu hard-enduro al lumii şi locul în care se întâlnesc cei mai buni rideri.

Bd. Coposu va fi asaltat, începând cu ora 14.00, de motocicletele înscrise la Prolog. În centrul Sibiului, se va concura pe buşteni, pietre, cauciucuri, maşini şi alte obstacole pregătite de Andy Fazakas şi colegii săi de la Crazy Bike Sibiu. Unul dintre cei care va face spectacol la Prolog şi se va lupta cu Carpaţii este Cyril Despres. Francezul stabilit în Andora revine la Red Bull Romaniacs după o absenţă de un an şi este decis să recâştige raliul, pe care l-a pierdut, în 2008, prin neprezentare, în faţa lui Graham Jarvis. Dublu câştigător al Dakarului, pilotul KTM s-a impus deja de trei ori în România şi este singurul care a câştigat de mai multe ori Red Bull Romaniacs. Chiar dacă clasa Profi este cea mai spectaculoasă, din păcate, în acest an, românii îşi vor îndrepta atenţia mai mult către celelalte trei clase (Experţi Single, Experţi Echipe şi Hobby), pentru că niciun rider român nu s-a putut înscrie la această categorie. Mani Gyenes, dublu câştigător al Red Bull Romaniacs la clasa Experţi Echipe alături de Laszlo Olah, nu este refăcut încă în urma operaţiei suferite la genunchiul drept – după ce şi-a rupt ligamentele şi şi-a fisurat meniscul –, aşa că va trebui să concureze la o clasă mai uşoară decât Profi, şi anume la Experţi Single. Un alt favorit român la un loc în topul 5 al acestei clase este Alex Gârbacea. După ce, în 2006, au urcat pe podiumul clasei Experţi Echipe, Romeo Dunca şi François Vulliet, membri ai echipei Motoverde, au şansa să revină în top 3, în acest an. Cel mai mare număr de concurenţi români se va înregistra la clasa Hobby, unde atenţia publicului va fi îndreptată către TipTil Team, echipă din care fac parte Dani Otil şi Krisztian Nagy.

Programul Red Bull Romaniacs 2009:
15 august, ora 14.00, bd. Coposu, Sibiu – Prolog
16 august, prima zi - Păltiniş
17 august, ziua 2 – Sibiu - Petroşani
18 august, ziua 3 – Petrosani - Sibiu
19 august, ziua 4 – start şi finiş din/în Sibiu

(extras din comunicatul de presă)

3 august 2009

Compact sub aşteptări


De când am intrat în posesia programului Zilelor Culturale ale Oraşului Agnita am început să nu mai am răbdare. Am aşteptat cu înfrigurare (cu toate că mă topeam de căldură) să văd evoluţia pe scenă a formaţiei Compact. În cele din urmă au venit... şi i-am văzut... şi cam atât. Cu toate că m-am simţit foate bine şi am dansat, mă aşteptam la mai mult. Mă aşteptam la un spectacol special. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dintre toate acele hituri ale lor, doar două trei au fost interpretate. În schimb, prestaţia proaspătului Cetăţean de Onoare a fost una de excepţie.

1 august 2009

Sondaj Gyuri Pascu - încheiat

S-a încheiat sondajul privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Agnita artistului Ioan Gzuri Pascu. Într-o anumită măsură rezultatele sunt aşa cum mă aşteptam, personalitatea de pe Valea Hârtibaciului merită această distincţie. Recunosc, au fost voturi puţine, probabil din cauză că este un blog nou, în curs de promovare. Astfel, au fost 5 voturi favorabile, unul împotrivă şi 3 nedecise. Respect decizia celui care a votat că Gzuri Pascu nu merită acest titlu, dar sunt curios de motivaţia acestui vot. Mulţumesc votanţilor şi vă aştept să participaţi şi la următoarele sondaje.